Sfaturi pentru îngrijirea plantelor în ghiveci

– După cumpărare este nevoie de o perioada de acomodare de circa două săptămâni, după care este necesară replantarea.
– Plantele din comerț sunt expuse şi vândute în ghivece dintr-un material plastic foarte ușor, numite “ghivece de transport”; acestea conțin un pământ afânat şi sărac în substanțe nutritive care îi ajung plantei doar pentru câteva săptămâni; nu este indicata păstrarea pentru o perioadă lungă în aceste ghivece.
– Noul ghiveci nu trebuie să fie mult mai mare; acesta se alege în funcție de dimensiunile plantei şi ale rădăcinii.
– Pământul pentru flori se găsește în comerț, în diverse sortimente, adaptate din punct de vedere al substanțelor nutritive pentru diferite specii de plante. Din acest motiv trebuie citite cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj, pentru a vă asigura că oferiți plantei pământul de care are nevoie.
– La replantare, se taie puțin rădăcinile plantei şi se înlătură mai ales părţile vătămate, dacă este cazul.
– Pentru asigurarea drenajului apei, pe fundul noului ghiveci se aşează un strat de pietriș sau nisip, peste acestea un strat de 3-4 cm de pământ nou, se aşează planta în ghiveci, se completează cu pământ, în jurul rădăcinii se presează puțin pentru un mai bun contact cu pământul, după care se udă.
– Planta trebuie așezată într-un loc cât mai luminos.
– Periodic se face fertilizarea cu substanțe lichide diluate în apă sau cu bastonașe ori granule; concentrația este specificată pe ambalajul acestora, perioada dintre fertilizări variind de la o specie la alta.
– La orice semn de boală trebuie să apelați la o fitofarmacie.
– Temperatura optimă de păstrare a plantelor este de 18 – 20ºC, pe cât posibil constantă. Este contraindicată amplasarea lângă surse de frig sau de căldură excesive.
– Apa folosită pentru udarea plantelor trebuie să fie decantată, iar cantitatea acesteia trebuie să fie suficientă doar pentru umezirea pământului; o cantitate excesivă de apă este dăunătoare.

Sursa: https://anpc.ro/articol/371/comercializarea-plantelor-ornamentale

Imparte cu prietenii tai :

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email